!
!
Zonnedoek plaatsen

Foto: zonnedoek gemonteerd tussen 4 palen, speels ophangen kan, wees creatief ! Op een paal meerdere ogen aanbrengen kan een goede oplossing zijn voor laagstaande zon! Strak spannen is het mooist het doek kan er goed tegen

 

  • Tip: Zet de palen iets uit het lood (10 graden) dan kunnen ze veel meer trekkracht aan!
  • Tip: Hardhouten palen van 9x9cm zijn ideaal, liefst minimaal 80 cm de grond is.
  • Tip: Een zakje snelbeton erbij maakt het nog steviger!

 

 

 

 

 

 

 

Zonnedoeken waterdoorlatend:

Plaats :

Bepaal ongeveer de plaats in de tuin of het terras. Hou hierbij rekening met de beweging van de zon in de zomer! Dit zal het seizoen zijn dat u het doek het meest gebruikt. De schaduw van het doek valt met uitzondering van het middaguur schuin onder het doek niet recht eronder. Ook kan een ondergaande zon in de zomer hinderlijk zijn als u net lekker zit. Monteer in dat geval een paar ogen extra aan de paal waar de zon ondergaat, en u heeft direct een verstelbaar doek! 

Palen:

Nadat u ongeveer de plaats heeft bepaald is het tijd voor de paal of palen; plaats deze met voldoende afstand van de hoek van het doek. Het is namelijk gemakkelijker om het doek strak te spannen met wat extra ruimte tussen het bevestigingspunt en de hoek dan wanneer de paal te dichtbij staat. Dit geldt uiteraard voor alle palen die u gebruikt. Het staat tevens zeer ruimtelijk wanneer het doek wat afstand heeft van de palen dit zal de creatie zeker ten goede komen! Plaats de paal of palen ongeveer 1/3 in de grond dat is voldoende. De paal kan beter ook iets schuin worden geplaatst in de tegenovergestelde richting van de krachten die op de paal inwerken door het doek. 10 graden schuin is voldoende.

Bevestigen:

Zonnedoeken.nl heeft speciale pakketten met montagematerialen samengesteld waarmee u in 1 keer alle benodigde materialen in huis heeft. Bovendien is dit extra voordelig ten opzichte van los bestellen. Hang het doek niet te laag want dan kunt u er niet meer onder door lopen, hou ook rekening met iets langere mensen dan uzelf bijvoorbeeld.  Gebruik altijd minimaal twee spanners om het doek in twee richtingen strak te kunnen stellen, dat is voldoende. Palen van hardhout en van voldoende dikte zijn echt aan te bevelen ; wij adviseren minimaal 90 mm palen vierkant of 100 mm rondhout.

  • Tip : hang het doek eens speels op. Het staat bijzonder fraai als een vierkant zonnedoek aan twee zijden iets hoger hangt. Er ontstaat dan een draaiende beweging in het doek die de lijnen zeer mooi doet uitkomen. Het water loopt ook beter weg dan bij een puur horizontale plaatsing.
  • Tip ; gebruik de mooie kant van het doek voor de onderzijde. Het zal niet vaak voorkomen dat u zelf het doek van de bovenzijde bekijkt!

 

Zonnedoeken waterafstotend;

de montage is hetzelfde als een waterdoorlatend doek alleen moet u rekening houden met het feit dat een waterdicht doek ook geen wind doorlaat. Hierdoor kunnen er grotere krachten op het doek worden uitgeoefend en is een solide montage nog belangrijker!  Ook is het zeer belangrijk dat het doek goed op afschot wordt gehangen (20 cm per meter) om het water weg te kunnen laten lopen. Anders zouden  er waterzakken ontstaan die het doek onherroepelijk zullen ruïneren.

  • Tip : gebruik een waterdicht doek dus liever niet op zeer winderige plaatsen zoals een hoog dakterras of dicht aan zee. 
  • Tip ; een waterdicht doek monteren aan een bestaande oude houten schutting is niet zo'n goed idee!